Frisbeegolfin perinteiset maailmanmestaruuskilpailut saatiin päätökseen 10.9.2018 Vermontissa, Jeffersonvillessä.

Vermontiin kerääntyi jälleen frisbeegolfin kerma, sekä ylivoimaisesti maailman parhaat pelaajat kisaamaan himoitummasta tittelistä, eli maailmanmestaruudesta. Niin miesten, kuin naistenkin divisioonissa nähtiin jättiyllätys, kun Paige Bjerkaas ja Gregg Barsby nappasivat uransa ensimmäiset mestaruutensa.

Gregg Barsbylle voitto oli ikimuistoinen, sillä hän on jo lajin vanhimpia veteraaneja. Barsby ei ole 15 vuoden huikealla urallaan voittanut yhtäkään Major turnausta ja nyt tuli se kaikista isoin. Pitkästä tukastaa, purkasta, sekä omistautuneisuudestaan lajille tunnettu Barsby voitti kanssakilpailijansa 2 heiton erolla. Kyseessä oli siis tiukkaakin tiukempi kisa, jossa mm. nelinkertainen maailmanmestari Paul McBeth rynnisti lähes vierelle, vaikka lähtikin viiden heiton takaa-ajoasemasta finaalikierrokselle. Paul McBeth sementoi itselleen toisen sijan, joka tarkoitti myös sitä, että hän on nyt 7 edellistä vuotta ollut MM-kisoissa joko sijoilla 1, tai 2.

frisbeegolfpelaajat

Miesten divisioona

Miehissä ennakkosuosikkeja oli nuoresta iästään huolimatta huikean alkukauden pelannut Eagle McMahon. McMahon ei kuitenkaan yltänyt lähellekään omaa potentiaaliaan, sillä loppusijoituksissa mies oli vasta sijalla 39.

Muihin ennakkosuosikkeihin kuuluivat luonnollisesti aina yhtä vaarallinen ja tehokas Paul Mcbeth, sekä maailman parhaimman puttipelin omaava, kaksinkertainen sekä hallitseva maailmanmestari, Ricky Wysocki. Myös Nate Sexton lähti Pro Worlds kisoihin normaalia enemmän paineita niskassaan, sillä mies voitti juuri kisojen alla Ledgestone Insurance Openin, joka kuului PDGA:n National Touriin.

Wysockin sijoitusta voitanee pitää hienoisena pettymyksenä, sillä mies oli lopulta sijalla yhdeksän. Pitää kuitenkin muistaa, että kilpailun taso oli todella huikaiseva ja Wysockin edellä top10:ssä oli nimet kuten: Gregg Barsby, Josh Anthon, Paul Mcbeth, James Conrad, Paul Ulibarri, Matthew Orum, Seppo Paju, Cale Leiviska, Kevin Jones, sekä Cameron Colglazier.

Kun kaikki oli viiden kierroksen jälkeen sanottu ja tehty, mestariksi kruunattiin lopulta Innovaa edustava Gregg Barsby. Ennen voittoaan, Barsby oli luultavasti kuuluisampi legendaarisesta youtubevideostaan “Iron Leaf”, kuin itse frisbeegolfkentillä saavutetuista suorituksistaan. Nyt mies onnistui kuitenkin naulaamaan paikkansa lajin legendojen joukkoon, jotka ovat onnistuneet mestaruuden voittamaan.

Naisten divisioona

Jos nähtiin miesten divisioonassa yllätys, niin samaa voitanee sanoa naisista. Vuoden 2018 mestariksi kruunattiin Dynamic Disciä edustava Paige Bjerkaas. Pitkästä kiharasta tukasta tunnetuksi tullut, entinen junioreiden maailmanmestari nappasi ensimmäisen maailmanmestaruutensa, vain 20 vuotiaana. Viimeinen kierros Vermontissa oli ns. kahden Paigen kamppailu, sillä nelinkertainen maailmanmestari Paige Pierce lähti Bjerkaasin takana 5 heittoa perässä. Pierce on naisista ylivoimainen ennakkosuosikki voittamaan minkä tahansa kilpailun, joten Bjerkaasin voittoa voidaan pitää jopa suoranaisena ihmeenä. Monet ovat pitäneet Bjerkaasia frisbeegofin seuraavana ihmelapsena, mutta kukaan ei olettanut hänen nappaavan ensimmäistä mestaruuttaan näin nuorella iällä.

Frisbeegolfin Major-turnaukset

Seuraava Frisbeegolfin major-turnaus järjestetään syyskuun lopulla 2018, kun pelaajat saapuvat mittelemään USDGC (US State Discgolf Championship) mestaruudesta. Vaikka frisbeegolfia ei vedonlyönnin kohteena ole euroopassa vielä koskaan nähty, huhut kertovat että jopa vuoden 2019 puolella myös lajin ystävät pääsisivät lyömään lajista vetoa.

Monet eurooppalaiset netticasinot ovat hieman oudoksuneet lajia, sillä sen levinneisyys ei ole vielä kovin suurella tasolla. Tämä osaltaan vaikuttaa peliyhtiöiden päätöksentekoon oleellisesti, sillä myös ammattimaisia kertoimenlaskijoita pitäisi löytyä, mikäli kokonaan uusi laji otettaisiin listoille. Suosittelemme kuitenkin seuraamaan kehitystä herkeämättä, mikäli olet frisbeegolfin ystävä ja toivoisit joskus päästä lyömään lajin major-tapahtumista vetoa. Livevedon järjestäminen lajin kannalta olisi huikeaa, sillä kuka nyt ei haluaisi laittaa esimerkiksi “seuraava eagle” – tyyppistä vetoa sisään, kun on vaikka paikanpäällä seuraamassa kisoja?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *