PDGA eli Professional Disc Golf Association on kansainvälinen frisbeen kattojärjestö, joka on perustettu Yhdysvalloissa jo 1970-luvulla. PDGA:n perusti liitokiekon isänäkin tunnettu Ed Headrick, joka suurelta osin on vastuussa lajissa tänä päivänä käytettyjen välineiden muodoista. Vuonna 1964 Headrick kehitti frisbeestä aiempaa tarkemman heiton mahdollistavan version, ja hän myös patentoi ensimmäisenä frisbeegolfissa maaleina käytettävät metalliketjulliset korit. Professional Disc Golf Associationin lisäksi Ed Headrick on ollut mukana perustamassa toista frisbeegolf-järjestöä, International Frisbee Associationia.

PDGA on kuitenkin suurin ja merkittävin tekijä liitokiekon takana, ja sen alaisuudessa toimivat myös kaikki Suomessa toimivat frisbeegolfyhdistykset. PDGA:n alaisuudessa on yli 100 000 jäsentä 47:stä eri maasta, ja yhdistyksen yksi tärkeimmistä tehtävistä on järjestää kilpailuita kaiken tasoisille pelaajille harrastajista ammattilaisiin asti. Lisäksi yhdistys toimii monin tavoin edistääkseen lajin leviämistä ja parantaakseen frisbeegolfin parissa työskentelevien tahojen toimintamahdollisuuksia ympäri maailmaa. Suurimmat PDGA:n järjestämät kisat ovat maailmanmestaruuskisat, mutta liiton nimissä järjestetään myös monia muita turnauksia ja yksittäisiä kisoja.

PDGA Suomessa

Suomen frisbeegolfliitto (SFL) on vuonna 1998 perustettu, suomalaisten frisbeegolfseurojen liitto. Se on Suomen Olympiakomitean varsinainen jäsen sekä myös PDGA:n ja European Disc Golf Federationin (EDGF) jäsen. Liiton tarkoitus on toimia Suomessa lajin tunnettavuutta edistävänä ja huippu-urheilua tukevana tahona. Lisäksi SFL kehittää monipuolista koulutusta frisbeegolfin parissa ja järjestää kilpailu- ja junioritoimintaa. Kaikki Suomen frisbeegolfliiton jäseniksi liittyvät seurat saavat oikeuden järjestää PDGA:n alaisia kilpailuja, jotka lajin harrastajien keskuudessa ovat arvostettuja kisoja.

Frisbeegolfissa kilpaileville on kisatarjontaa ympäri Suomea vuosittain toukokuusta syyskuun loppuun asti. Vuosittainen kilpailukalenteri täyttyy lähes kahdestakymmenestä kilpailusta, joista löytyy tarjontaa niin amatööreille, pro-tason pelaajille, junioreille, masters-luokan kilpailijoille ja myös joukkueille. Merkittävin PDGA:n alainen kisa Suomessa vuonna 2018 on Prodigy Disc Pro Tour, joka kansainvälisenä kilpailuna kutsuu myös maailman huippupelaajia osallistumaan neljästä osakilpailusta koostuvaan kiertueeseen. Prodigy Disc Pro Tour käynnistyi toukokuun lopussa Tammisaaresta ja viimeinen kisa käydään syyskuun alussa Lahdessa.

PDGA:n kilpailut maailmalla

PDGA:n kansainvälisissä kisoissa pelaajat jaetaan liigassa eri sarjatasoihin, jotka ovat ammattilaiset, amatöörit, juniorit, sekasarjat ja vain naisille tarkoitetut sarjat. Ammattilaiset kilpailevat rahasta ja muut sarjat palkinnoista. PDGA:n ammattilaissarja jaetaan omiin osioihinsa sukupuolen ja syntymävuoden perusteella ja muissa sarjoissa jakoja tehdään sukupuolen, syntymävuoden ja joissakin tapauksissa taitotason perusteella. Kisoja järjestetään vuosittain satoja ympäri maailmaa, suurin osa kuitenkin Yhdysvalloissa. Kaikille avoimien kisojen lisäksi PDGA järjestää myös pro-tason frisbeegolfareille omia pelikiertueita, ja kaikista korkeimpina kisoina on maailmanmestaruuskisat.

PDGA:n kaikille avoin liiga perustuu ympäri maailmaa olevien seurojen järjestämiin kilpailuihin. PDGA:n nimissä järjestetään siis todella paljon kisoja, joten kaikki frisbeegolfia kilpailumielessä harrastavat eivät millään pysty osallistumaan kaikkiin tuloslistoihin vaikuttaviin kilpailuihin. Näin ollen ranking-listauksiin on muodostettu omat laskutapansa, jolloin tilanne pysyy kaikille tasapuolisena. Riittävästi PDGA-pisteitä keräämällä pelaajat voivat saavuttaa kutsun maailmanmestaruuskisoihin. Monipuolista kilpailutoimintaa järjestämällä PDGA:n alaiset seurat edesauttavat lajin kehittymistä, monipuolista harrastamista ja entistäkin taitavampien pelaajien nousua maailman huipulle.

PDGA:n maailmanmestaruuskilpailut

PDGA:n maailmanmestaruuskilpailut on jaettu neljään, sillä niin junioreille, amatööreille, masters-ikäisille kuin ammattilaisillekin on omat kisansa. Junioreiden PDGA Junior Disc Golf World Championships -kisat järjestettiin vuoden 2018 heinäkuussa, ja kisoihin otti osaa 288 kilpailijaa. Junioreissa on omat luokat alle 18-, 15-, 12-, 10-, 8- ja 6-vuotiaille tytöille ja pojille erikseen. Amatöörien osalta maailmanmestaruuksista kisattiin heinäkuun loppupuolella PDGA Amateur Disc Golf World Championships Driven by Innova -kisassa, jotka kestivät 600 – 800 osallistujan myötä lähes viikon.

PDGA Masters Disc Golf World Championships on elokuun puolivälissä järjestettävä masters-ikäluokan kilpailu, joka järjestetään Kansas Cityssä. Osallistujia kisoissa on 300 – 500. Ammattilaistason pelaajien PDGA Professional Disc Golf World Championships on puolestaan syyskuun alussa järjestettävä kisa, johon osallistuu yli 280 kilpailijaa. Kutsuttuja kilpailijoita saapuu kisaamaan mestaruuksista niin Yhdysvalloista, Japanista, Kanadasta, Brasiliasta, Saksasta kuin muualtakin maailmasta. Myös Suomesta mukana ovat ainakin Kalle Savonen, Arttu Sikanen, Dick Lampinen, Jalle Stoor ja Niklas Stenroos.

PDGA ympäri maailmaa

PDGA:n toiminta keskittyi pitkään pääosin Amerikan mantereelle, mutta vuodesta 2005 lähtien muissa maissa järjestettävä toiminta on lisääntynyt. Tuolloin julkaistiin kansainvälinen toimintasuunnitelma, jonka myötä PDGA tuli tutuksi niin Euroopassa, Japanissa, Koreassa, Australiassa kuin Uudessa-Seelannissakin. Muualla maailmassa frisbeegolf on jatkuvasti nouseva laji, jonne PDGA toimintaansa suuntaa. Vuonna 2012 PDGA käynnisti myös Marco Polo -ohjelman, jonka puitteissa lajia viedään uusiin kohteisiin. Iso osa PDGA:n toiminnasta tapahtuu vapaaehtoisten voimin, joten intoa lajin puitteissa riittää.

Lopuksi

Professional Disc Golf Association on yksi tärkeimmistä tahoista frisbeegolfin taustalla. Vuodesta 1976 toiminut PDGA toimii lajista kaiken tietävänä tahona, joka alaisuudessaan toimivien seurojen kanssa edistää tietoutta ja harrastamisen tasoa kaikkialla maailmassa. Omaa rooliaan näyttelee myös järjestön toiminta frisbeegolfissa järjestettävissä kilpailuissa, joita on aina harrastajatasosta ammattilaisiin asti. Omat sarjansa on niin eri ikäluokilla kuin sukupuolillakin, mutta myös pelaajien taitotaso ratkaisee, jolloin jokainen pääsee pelaamaan itselleen soveltuvalla tasolla. Pitkäjänteistä työtä tekemällä PDGA on nostanut frisbeegolfin yhdeksi maailman suosituimmista urheilulajeista

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *