Hittilajiksi nousseen frisbeegolfin kehitti Ed Headrick 1960-luvulla. Laji tekee nopeaa nousua erityisesti Yhdysvalloissa, josta myös yksi lajin legendoista, Paul McBeth, on tullut tutuksi. Paul McBeth on vasta 28-vuotias, mutta saavuttanut jo paljon urallaan. McBethin voittamia major-tason kisoja ovat European Open vuosina 2013 ja 2015, Copenhagen Open 2013, European Masters 2014 ja 2015 ja Aussie Open 2015. Kaiken lisäksi hän on voittanut Yhdysvaltain kansallisen sarjan vuosina 2012 ja 2013. McBeth harrasti nuorena baseballia, mutta vaihtoi lajin frisbeegolfiin 14-vuotiaana. Ammattilaisuransa hän aloitti vuonna 2007. Heinäkuussa 2017 mies kävi kiertueella Suomessa, jonka hän aloitti Kuopiosta ja päätti Espooseen. Kiertueellaan hän nousi frisbeegolfin European Open -kilpailun voittajaksi Nokialla. McBethiä ja hänen taivaltaan pääsee seuraamaan esimerkiksi Twitterissä. Paul McBethista lisää edempänä.

Frisbeegolfin 7-vuotiaana aloittanut Nathan Doss on saanut ensimmäisen suurvoittonsa vuonna 2005, jolloin hän saavutti frisbeegolfin maailmanmestaruuden. Hänen ammattilaisuransa alkoi vuonna 2000. Jo ennen ammattilaisuraansa Doss oli merkittävän hyvä frisbeegolfaaja. Hän sai 13-vuotiaana kutsun amatöörien maailmanmestaruuskilpailuihin. Nathan “Nate” Doss syntyi Santa Cruzissa, Kaliforniassa. Ammattilaisten maailmanmestaruudet häneltä löytyy myös vuosilta 2008 ja 2011. Vuonna 2011 maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin Dossin kotikaupungissa samassa paikassa, missä Doss aloitti frisbeegolfaamisen. Voitettuaan kolmannen maailmanmestaruutensa Dossista tuli vasta historian toinen pelaaja Ken Climon jälkeen, joka on onnistunut voittamaan kolme maailmanmestaruutta.

33-vuotias Doss on saavuttanut yhteensä 16 eri turnausvoittoa ammattilaisuransa aikana ja hän on tienannut noin 259 000 dollaria. Osakilpailuvoittoja hänellä on 42. Maailmanrankingissa Doss on kahdeksantena ja toukokuussa 2018 rating on 1041. Korkein rating Dossilla on 1046.

Catrina Allen

Catrina Allen, vuonna 1985 syntynyt entinen baarimikko, kiinnostui frisbeegolfista oltuaan avustamassa ystäväänsä frisbeegolf-turnauksessa caddiena. Jo samana vuonna Catrina Allen voitti amatöörien mestaruuden South Dakotassa, Yhdysvalloissa. Vuonna 2010 hän voitti USA:n naisten frisbeegolfin amatöörien mestaruuden. Vuonna 2011 Allen siirtyi ammattilaisten kiertueelle ja voitti heti 15 osakilpailua sekä PDGA:n vuosittaisen naisten Rookie-palkinnon. Hän on myös maailmanmestari ja viisinkertainen Major-voittaja.

Ammattilaisena hänellä on peräti 124 osakilpailuvoittoa. Pro Tourilla voittoja on kolme ja PDGA tourilla 12. Pelatessaan Paul Ulibarrin kanssa he ovat voittaneet mixed-sarjassa maailmanmestaruuden kolme kertaa. Sponsorina Catrina Allenilla on Prodigy Disc. Peleissään Allen on tunnettu siitä, että hän käyttää yleensä samoja, hyväksi havaitsemiaan kiekkoja, kuten drivereista D1, D3, F3, F7. Midrangesista M2 ja M4 sekä puttereista PA1 ja PA4.

Richard Wysocki

Richard “Ricky” Wysocki, Raptor Legs tai Raincoat Ricky, kuten häntä myös kutsutaan, syntyi 5.6.1993 Brunswickissa, Ohiossa. Hän on yhdysvaltalainen ammattilais-frisbeegolfaaja. Ammattilaiseksi hän ryhtyi vuonna 2010, ja tähän päivään mennessä hän on tienannut jo yli kaksisataatuhatta dollaria. Wysocki on kaksinkertainen PDGA-mestari ja yleisesti tunnettu yhtenä maailman parhaista frisbeegolfaajista. Hänellä on tällä hetkellä toiseksi paras PDGA rating, edellään vain Paul McBeth. Wysocki voitti PDGA:n Rookie-palkinnon vuonna 2011 ja parhaan miespelaajan palkinnon vuonna 2012. Hän on kaksinkertainen maailmanmestari vuosilta 2016 ja 2017. Molemmilla kerroilla hän kukisti nelinkertaisen maailmanmestarin ja pahimman kilpakumppaninsa, Paul Mcbethin.

Wysockia sponsoroi Latitude 64 (L64), Westside Discs (WD) sekä Dynamic Discs (DD). Hänellä on kuusi major-voittoa vuosilta 2011, 2014, 2015, 2016 ja kaksinkertainen voitto vuodelta 2017.

Paul McBeth

Yksi maailman parhaista frisbeegolfaajista on Paul McBeth, 9. heinäkuuta vuonna 1990 syntynyt nelinkertainen PDGA:n maailmanmestari. Hän voitti ennätyksellisesti neljä kertaa peräkkäin maailmanmestaruuden. Vuoden 2017 lopussa hän oli korkeimmin rankattu pelaaja. Ammattilaisura McBethilla alkoi vuonna 2008, ja nykyään hänen tienaamansa voittorahat yltävät melkein 300 000 dollariin.

McBethin kisakausi vuonna 2015 kiskaisi hänet tähtien joukkoon kertaheitolla hänen voittaessa 25:sta osakilpailusta 19. PDGA on palkinnut Mcbethin kolme kerta vuoden pelaaja -palkinnolla. Paul McBeth tekee yhteistyötä Innova Discin kanssa. Hänellä on sopimus myös Discmania Golf Discin kanssa. McBethillä on lukuisia nimikko-frisbeegolfkiekkoja, jotka on tehty erityisestä McPro-muovista. Paul Mcbethin tiedetään käyttävän lukuisia eri kiekkoja, drivereista muuan muassa Destroyer, Boss, Monster ja Firebird. Midrangeista Mako3, Gator ja Roc3 sekä puttereista P2, Nova, Aviar ja Aviar 3.

Sarah Hokom

Sarah Hokom on syntynyt vuonna 1982 Caldwellissa, Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Hän on entinen naisten maailmanmestari vuodelta 2012 ja sen lisäksi kaksinkertainen Yhdysvaltojen mestari. Vuonna 2016 hän voitti Disc Golf Pro Tour Points Seriesin. Hokom tunnetaan erityisesti hänen loistavista avausheitoistaan. Ammattilaisuran Sarah Hokom aloitti vuonna 2009, ja ensimmäisen tourvoiton hän saavutti muutamaa vuotta myöhemmin, vuonna 2011. Ammattilaisuralta voittoja on kertynyt 60, joista kolme major-voittoa ja kuusi NT-osakilpailuvoittoa.

Sarah Hokom on tehnyt yhteistyötä Legacy Discin, Discraftin ja Prodigy Discin kanssa. Hän omistaa myös oman frisbeegolf-jälleenmyyntiliikkeen: Cali Connection Disc Golfin. Sarah Hokom on ajanut tiukasti naisten oikeuksia frisbeegolfissa muuan muassa vaatimalla naisille parempia palkintorahoja. Hokom käyttää yleensä drivereista Rivalia, Patriotia, Nemesista ja Mongoosea. Midrangeista Ghostia ja Gaugea sekä puttereista Prowleria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *